”Noin vuoden 1905 paikkeilla valtioneuvos Wilhelm Laguksen poika, filosofian tohtori Hugo Lagus rakennutti jugendtyylisen Haikarin eli Harbonäsin huvilan isänsä omistaman Vähä-Ojamon huvilatilan maalle Lohjanjärven rannalle. Vuonna 1938 Lagus myi huvilan Lohjan kauppalalle, joka sisusti siihen kahvilan ja retkeilymajan, joista viimeksi mainittu lopetetti toimintansa 1960-luvulla. Leirintäalueen keskelle jäänyt huvila rappeutui 1990-luvun alkuun saakka, jolloin se kunnostettiin suosituksi kesäravintolaksi.” Lähde: Torsti Salonen / www.lohjanhistoria.net

Laguksen sukulaiset vierailivat Villa Haikarissa kesällä 2020. He kertoivat, että huvilan nimi oli perheen kesken ollut Lilla Ojamo. Villa Haikari -nimen huvila lienee saanut kartan perusteella, sillä se sijaitsee Haikarinniemessä. Rakennuksessa on toiminut useita erilaisia kahviloita ja ravintoloita eri yrittäjien luotsaamana. Villa Haikari Kesäolohuone aloitti nykyisen yrittäjän Ulla Härmän vetämänä kesällä 2020.

Ulla Härmä:

”Tarjouskilpailun ratkettua pääsimme avaamaan sopivasti kuumana kesäpäivänä eli juhannusaattona 2020. Anniskeluluvat varmistuivat aaton aattona klo 12.58, joten seuraavan päivän avajaisia varten juomien ja pienten suolaisten hankkimiselle sekä uusien terassikalusteiden kokoamiselle jäi vajaa vuorokausi aikaa. Onneksemme tukku oli aaton aattona vielä muutaman tunnin auki. Aamupäivällä olimme olleet vielä astiaostoksilla. Olimme tehneet aiemmin sopimuksen United Gypsiesin kanssa, joten pienpanimon tuotteet odottivat sentään valmiina kylmässä. Kassajärjestelmä taidettiin saada avajaispäivän aamuna. Oli se huisketta ja hulinaa! Terassi oli täynnä iloisia asiakkaita ja Ulla Hillebrandt & Karza viihdyttivät meitä menevän musiikin tahdissa!

Kun avasimme viime kesänä, muut terassit ja ravintolat olivat avautuneet jo kesäkuun alussa ja napanneet kaikki ammattikokit loihtimaan herkkuja asiakkailleen. Tämä tarkoitti, että me emme valtaisasta yrityksestä huolimatta onnistuneet saamaan kokkia kuin muutamaksi viikoksi heinäkuussa ja vain päiväsaikaan. Harmittavasti emme siten pystyneet rakentamaan sellaista menua, jonka olisimme halunneet tarjota. Ullan savulohisoppa tuli kuitenkin suosituksi tuotteeksi yhtä lailla kuin lihapullat ja raikas halloumisalaatti, joita oli saatavilla ajoittain. Niitä saa tänäkin kesänä. Muut kesän 2021 tarjottavat voit kurkistaa menun alta. Huomaathan vegaanisen valikoimamme!